Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Το ζευγάρι δεν είναι δύο μισά που γίνονται ένα ολόκληρο, αλλά δύο άνθρωποι που συνυπάρχουν και συμπορεύονται

Πολλές φορές λέμε στα μέλη ενός ζευγαριού να φροντίζουν να διατηρούν τον προσωπικό τους «χώρο», ώστε να μην γίνονται «αυτοκόλλητοι» και χάνεται η ατομική ταυτότητα. Το ζευγάρι δεν είναι δύο μισά που γίνονται ένα ολόκληρο, αλλά δύο άνθρωποι που συνυπάρχουν και συμπορεύονται.
Το πόσα πράγματα θα κάνουν μαζί δύο σύντροφοι, εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους. Από τις αρχές τους, τις πεποιθήσεις και συνήθειες, τις ανάγκες κι επιθυμίες τους.
Εκτός όμως από όσα μοιραζόμαστε, υπάρχουν και αυτά που θεωρούμε αποκλειστικά δικά μας, προσωπικά δεδομένα, ατομικά δικαιώματα, θέματα που ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα. Αυτά αναφέρονται ως Ιδιωτικότητα (privacy).
Για μια σχέση, όχι μόνο δεν είναι βλαπτικό, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, σεβασμού, ενδιαφέροντος, αλλά και για την προσωπική ανάπτυξη.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ν’ απειλούνται όταν ο σύντροφος έχει κάποια ατομική δραστηριότητα, ή προσωπικούς κωδικούς στο e-mail και τα socialmedia. Νομίζουν πως η άνεση κι η ειλικρίνεια ευνοούνται όταν δεν υπάρχει τίποτα «κρυφό».
Στην πραγματικότητα, αυτό που ενθαρρύνεται είναι η ανασφάλεια, οι ελεγκτικές συμπεριφορές, τα μυστικά και τα ψέματα. Είναι πολύ συνηθισμένο άνθρωποι που προφασίζονται απόλυτη «διαφάνεια» να διατηρούν εντελώς κρυφές κι ανώνυμες δραστηριότητες.

Οι ανάγκες που δεν αναγνωρίζουμε, δεν παραδεχόμαστε και δεν σεβόμαστε, δεν παύουν ξαφνικά να υπάρχουν. Αντιθέτως συχνά διογκώνονται. Έτσι ο σύντροφος στον οποίο δεν «επιτρέπεται» να έχει δικό του κωδικό στο facebook, φτιάχνει άλλο προφίλ και περιηγείται κρυφά και συχνά ιδιαίτερα αντιδραστικά κι εμμονικά.
Έτσι μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι η Μυστικότητα (secrecy). Σε αντίθεση με την ιδιωτικότητα, η μυστικότητα έχει καταστροφική επίδραση στη σχέση.
Η ιδιωτικότητα είναι αυτό που λέμε «ο προσωπικός μας χώρος». Η μυστικότητα σημαίνει πως κρατάμε μυστικά, επειδή πιστεύουμε πως η αποκάλυψη τους θα βλάψει τη σχέση. Αλλά αυτό που μας βλάπτει τελικά, είναι η αδυναμία μας να μοιραστούμε κάτι σημαντικό.
Η μυστικότητα είναι μια κρυφή παράλληλη ζωή που κάνουμε στο παρασκήνιο της σχέσης μας, ενώ στην κεντρική σκηνή υποδυόμαστε κάτι πολύ διαφορετικό, ή απλά εκφράζουμε μία μόνο πλευρά (κρατώντας άλλες πλευρές στη σκιά).
Πολλές φορές μένουν οι άνθρωποι έκπληκτοι από την αποκάλυψη μιας μυστικής ζωής και άλλες τόσες αδυνατούν να φανταστούν πως είναι πολύ πιθανό ο «άμεμπτος» σύντροφος να έχει – κάπου αλλού, με κάποιους άλλους – μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά…
Παραδείγματα μυστικότητας είναι μια εξωσυζυγική – παράλληλη σχέση, άλλου τύπου ερωτικές δραστηριότητες (π.χ. εκπλήρωση ιδιαίτερων προτιμήσεων, ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες, cybersex), προβλήματα υγείας ή οικονομικές δοσοληψίες άγνωστες στον σύντροφο (π.χ. δάνεια, τζόγος, αγορές), φιλίες και συγγενικές σχέσεις που συντηρούνται μυστικά (π.χ. ο σύντροφος δεν εγκρίνει τη σχέση με την μητέρα ή μια στενή φίλη και έτσι συναντιόμαστε κρυφά).
Κάποιες ενδείξεις μυστικότητας μπορεί να είναι:
«Ανεξήγητα» νεύρα, άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικές μεταπτώσεις.
Κακή ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ατελέσφορες συζητήσεις σχετικά με σημαντικές αποφάσεις.
Επιφανειακή επικοινωνία και όχι ουσιαστική αλληλεπίδραση.
Μετάθεση του κέντρου ενδιαφέροντος στα παιδιά, την επαγγελματική ζωή, τα χόμπι.
Με τον καιρό η μυστικότητα οδηγεί σε αποξένωση, αδιαφορία και γενικά πάμπολλα αρνητικά συναισθήματα. Η υποκρισία γίνεται δεύτερη φύση μας, οι ενοχές όμως και οι ψυχολογικές συνέπειες (συναισθηματικές & ψυχοσωματικές διαταραχές, αίσθηση ανικανοποίητου) μας υπενθυμίζουν πως ζούμε μια ψεύτικη ζωή. Αν μάλιστα ο σύντροφος δείχνει αμέριμνος στον κόσμο του, προστίθεται και θυμός – υποτίμηση, προς εκείνον (που δεν μας καταλαβαίνει) και προς εμάς (που δεν τολμάμε).
Γι’ αυτό, τολμήστε να συζητήσετε:
Τις τωρινές σημαντικές σας ανάγκες κι επιθυμίες.
Τις παρελθοντικές εμπειρίες που σας έχουν καθορίσει σαν άτομα, ή που είναι ακόμα σημαντικές για εσάς.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι αν με τον σύντροφο δεν συμφωνούμε στο επίπεδο ιδιωτικότητας που επιθυμούμε, αν υποψιαζόμαστε μυστικότητα, ή αν έχουμε μυστική ζωή, τότε χρειάζεται ν’ αναρωτηθούμε για πολλά και κυρίως να μην κρυβόμαστε κι από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αρθρογράφος: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ
Ψυχολόγος

http://revealedtheninthwave.blogspot.gr