Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η ανθρώπινη πλευρά του Robin Williams



Δεν χωράνε πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς το μεγαλείο του Robin Williams. Είτε μιλά κανείς για το υποκριτικό του ταλέντο, είτε αναφέρεται στην ανθρώπινη, καθημερινή πλευρά του, ο Williams ήταν ξεχωριστός.
Μια ακόμη ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει τον μύθο που άφησε πίσω του. Βρισκόμαστε στο 1993, όταν γυριζόταν η ταινία Mrs Doudtfire, στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τη νεαρή τότε, Lisa Jakub.
Η 14χρονη τότε Jakub, αποβλήθηκε τότε από το σχολείο της εξ αιτίας των απουσιών της λόγω των γυρισμάτων της ταινίας που άφησε τη δική της ιστορία. Ο Robin Williams την υπερασπίστηκε τότε, στέλνοντας μια επιστολή στη διεύθυνση.

"Αγαπητή κυρία
Πέρασα τους τελευταίους τρεις μήνες δουλεύοντας για το "Mrs Doubtfire" με την Lisa Jakub. Διαπίστωσα ότι η Lisa είναι μια λαμπρή νεαρή κοπέλα γεμάτη περιέργεια και θέληση για μάθηση. Είναι χαριτωμένη και απολαυστική.
Μια μαθήτρια με το διαμέτρημα και το ταλέντο της θα πρέπει να ενθαρρύνεται να βγει στον κόσμο και να μάθει μέσα από την δουλειά της. Θα έπρεπε να ενθαρρύνεται να γυρίσει στην τάξη όταν θα έχει τελειώσει για να μοιραστεί αυτές τις εμπειρίες και να δώσει κίνητρο στους συμμαθητές της να κυνηγήσουν τα δικά τους υψηλά επιτεύγματα. Δεν θα έπρεπε να απαγορεύονται στην Lisa, η κοινωνική μάθηση, οι εμπειρίες που έρχονται μαζί με το Λύκειο, και το να είναι έφηβη.
Με σεβασμό σας ζητώ να ξανασκεφτείτε και να δώσετε στην Lisa την ευκαιρία να δουλέψει και να παρευρεθεί στο σχολείο. Η Lisa είναι ένα "κεφάλαιο" για κάθε τάξη.
Τις καλύτερες ευχές μου, Robin Williams".

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Jakub, στη μνήμη του ηθοποιού πριν από ένα χρόνο, αλλά κοινοποιήθηκε στο reddit, μόλις χθες. Η ηθοποιός πρόσφατα αποκάλυψε πως το εν λόγω σχολείο, δεν τη δέχθηκε ποτέ πίσω.
Από τις μεταθανάτιες εξετάσεις προέκυψε πως ο ηθοποιός δεν είχε πάρει κοκαΐνη ούτε είχε πιει αλκοόλ τις τελευταίες 24 ώρες της ζωής του. Παρά το γεγονός ότι ο Williams είχε μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης τους μήνες πριν τον θάνατο του, ούτε αυτό το γεγονός, ούτε το ποτό ή τα ναρκωτικά τα οποία έπαιρνε, είχαν επιδεινώσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.
Μια ημέρα προτού αυτοκτονήσει, ο διάσημος ηθοποιός φέρεται να είχε αρχίσει να ψάχνει μανιωδώς φάρμακα στο διαδίκτυο. Η μεταθανάτια εξέταση έδειξε ότι είχε αδιάγνωστη άνοια, κατάσταση η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει και την παράξενη συμπεριφορά του.

Ο Robin Williams μέσα από δικές του ατάκες:


Για τον θάνατο
"Δουλειά μας είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής, κι όχι απλά να καθυστερούμε τον θάνατο"
"Ένα μέρος που αργά ή γρήγορα όλοι θα πάμε δεν μπορεί να είναι και τόσο κακό"
"Θάνατος είναι να κλείνεις τα μάτια για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα"
"Αν ποτέ σας περνάει από τον νου να πηδήξετε από κάποιο ψηλό κτίριο, ξανασκεφθείτε το. Ήταν ένας τύπος που πήδηξε από τη γέφυρα του Γκόλντεν Γκέιτ. Επέζησε και είπε πως στα μισά της πτώσης θεώρησε πως ήταν τελικά κακή ιδέα"
"Ο θάνατος είναι ο τρόπος που η φύση σου λέει ''το τραπέζι σας είναι έτοιμο''
"Ο χρόνος είναι ο καλύτερος δάσκαλος, αλλά δυστυχώς σκοτώνει όλους τους μαθητές του"

Για τα επαγγέλματα
(Παραλαμβάνοντας το όσκαρ Β' Ρόλου για το "Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ", το 1998): "Κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, εκεί ψηλά, τον άνθρωπο που όταν του είπα πως θέλω να γίνω ηθοποιός, μου είπε: ''Υπέροχα. Κοίτα απλά να έχεις και ένα εφεδρικό επάγγελμα, όπως ας πούμε οξυγονοκολλητής''.
"Στη σκηνή είσαι ελεύθερος. Μπορείς να πεις και να κάνεις πράγματα που αν έλεγες και έκανες αλλού, θα σε συνελάμβαναν"
"Μπαλέτο: Άντρες με κολάν τόσο στενά που μπορείς να πεις σε ποια θρησκεία ανήκουν"
"Το να είσαι διάσημος δημοσιογράφος εντύπου είναι σαν να είσαι η πιο καλοντυμένη γυναίκα στο ραδιόφωνο"
"Όταν οι φίλοι μου κι εγώ παίζαμε καουμπόηδες και Ινδιάνους, εγώ έκανα πάντα τον Κινέζο εργάτη σιδηροδρόμων"

Για τις γυναίκες
"Α ναι, διαζύγιο... Από τη λατινική λέξη που σημαίνει ξεριζώνω τα γεννητικά όργανα ενός άντρα μέσα από το πορτοφόλι του"
"Οι γυναίκες δεν μπορούν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα. Δεν θα έφτιαχναν όπλα που σκοτώνουν, όχι. Θα έφτιαχναν όπλα που θα σε έκαναν να νιώθεις άσχημα για ένα διάστημα"
"Γυναίκες! Δεν μπορείς ούτε να ζήσεις μαζί τους, ούτε να ζήσεις μαζί τους!"
"Αν οι γυναίκες διοικούσαν τον κόσμο, δεν θα είχαμε πολέμους, απλά έντονες διαπραγματεύσεις κάθε 28 μέρες"
"Ποια η διαφορά ανάμεσα σε τυφώνα και διαζύγιο στον Νότο; Καμία. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιος χάνει το τροχόσπιτό του"

Για την πολιτική
"Οι πολιτικοί είναι σαν τις πάνες. Πρέπει να τους αλλάζουμε συχνά, για τους ίδιους ακριβώς λόγους"
(Επί Ρέιγκαν) "Πιστεύω πως ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είναι ικανός να κάνει αυτήν τη χώρα αυτό που κάποτε υπήρξε... μια τεράστια αρκτική περιοχή καλυμμένη με πάγο"
(Επί Μπους πρεσβύτερου) "Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε απλοί άνθρωποι... αλλά τσαντίστε μας και θα σας βομβαρδίσουμε τις πόλεις"
(Επί Μπους νεότερου) "Λένε πως η σάτιρα έχει πεθάνει. Δεν πέθανε, ζει και βασιλεύει στον Λευκό Οίκο"
(Για την εκλογή του Σβαρτσενέγκερ, το 2003) "Στην Καλιφόρνια, που είναι καθεστώς Ισπανόφωνων κατά 60%, εκλέξαμε Αυστριακό κυβερνήτη. Ακόμα και οι παλιοί ναζί αναρωτήθηκαν ''πόσο παράξενο''
(Για τον Μπαράκ Ομπάμα) "Ομπάμα, που στα αρχαία Κενυάτικα σημαίνει ''Κένεντι, ο Θεός να μας ευλογεί!''

Για τους εθισμούς
"Αν υπήρχε κάποιο χάπι που να σου επέτρεπε να πίνεις χωρίς να μεθάς, ο αλκοολικός θα ρωτούσε: ''Τι θα συμβεί αν πάρω δύο;''
"Πήγα για αποτοξίνωση από το αλκοόλ στην επαρχία των οινοποιών, απλώς για να έχω τις οψιόν μου ανοιχτές"
"Αφού έκοψα το ποτό, συνειδητοποίησα πως ήμουν ο ίδιος μαλάκας που ήμουν πάντα. Απλά είχα λιγότερα βαθουλώματα στο αμάξι"
"Η κοκαΐνη είναι ο τρόπος του Θεού να σου λέει πως βγάζεις πάρα πολλά λεφτά"

Για τους σταρ
"Ο Τζακ Νίκολσον θα ήταν ιδανικός για πρόεδρος. Δεν θα είχαμε ποτέ σεξουαλικά σκάνδαλα, γιατί τους έχει ήδη πηδήξει όλους"
"Ο Σπίλμπεργκ είναι τόσο ισχυρός που είχε το final cut στην ίδια του την περιτομή".
"Οι Ρώσοι λατρεύουν την Μπρουκ Σιλντς γιατί τα φρύδια της τους θυμίζουν τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ"

Για τα αθλήματα και τα χόμπι
"Το κρίκετ είναι σαν να παίζεις μπέιζμπολ έχοντας πάρει βάλιουμ"
"Το ποδήλατο είναι για μένα κινητός διαλογισμός"
"Απίθανοι οι τύποι που λένε πως παρακολουθούν το NASCAR για τους αγώνες ταχύτητας. Ναι, κι εγώ παρακολουθώ τσόντες για τις ερμηνείες"
"Το να στέλνεις μηνύματα στο κινητό ενώ οδηγείς είναι σαν να αυνανίζεσαι και να κάνεις τον ζογκλέρ ταυτόχρονα. Πολλά μπαλάκια στον αέρα..."

Για το σεξ
"Έκανα σεξ με μια πόρνη στα 21 μου. Ήταν τόσο κακό που μου επέστρεψε τα χρήματα"
"Ο Θεός έδωσε στον άντρα και μυαλό και πέος, όμως δυστυχώς όχι αρκετό αίμα να προμηθεύει και τα δύο ταυτόχρονα"
"Το να πάρεις βιάγκρα ύστερα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς είναι σαν να αναπαριστάς τον εμφύλιο πόλεμο με πραγματικά πυρομαχικά. Όχι καλό"

Απορίες
"Γιατί τη λένε ώρα αιχμής, αφού δεν κουνιέται τίποτα;"
"Αφού πρόκειται για το τηλεοπτικό κανάλι των μέντιουμ, το τηλέφωνο τι το θέλουν;"
"Πάντα ήθελα να παίξω έναν μεγαλόσωμο μαύρο άντρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα κόστιζε πολλά σε μακιγιάζ;"

Για τη σωματική υγιεινή
"Κάποτε πήγα να μου ξυρίσουν την πλάτη δύο γυναίκες... Kαι με ρωτάνε σε κάποια φάση: ''Σας πειράζει να κάνουμε ένα διάλειμμα;''
"Δεν με πειράζει η κάμερα στην κολονοσκόπηση. Είναι το συνεργείο που με ταλαιπωρεί"

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr