Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Είναι οι ρυθμοί της ζωής μας ανθρώπινοι;...



Βασανιστήριο για ανθρώπους ηλικίας κάτω των 55 χαρακτηρίστηκε το ξύπνημα πριν τις 09.00. Νομίζετε ότι είναι κάποιου είδους πλάκα; Κι όμως, αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας ενός κορυφαίου ειδικού του ύπνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι είναι 'απειλή' το τόσο πρωινό ξύπνημα για την απόδοση των εργαζομένων, ηλικίας μέχρι και 55 ετών. Με ωράριο 09.00-17.00, το σώμα εξαντλείται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και παύει να είναι παραγωγικό. 

Το ξέρατε πως η έλλειψη ύπνου έχει βρεθεί να επηρεάζει την προσοχή και τη μακροπρόθεσμη μνήμη και να ενθαρρύνει την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ; Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει αιτία για πρόκληση συναισθημάτων όπως οργή, άγχος, πανικό ενώ συμβάλλει στην απότομη αύξηση βάρους και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Ο καθηγητής στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Μπράντφορντ  Dr Kelley είπε:' Δε γίνεται να αλλάξουμε τους ρυθμούς του 24ώρου μας. Το σώμα πρέπει να εναρμονίζεται με το φως του ήλιου. Αυτό ισχύει περισσότερο στις φυλακές και τα νοσοκομεία. Ξυπνάνε τους ανθρώπους και τους δίνουν τροφή, ενώ δεν θέλουν. Εμείς είμαστε πιο πράοι επειδή είμαστε εντελώς έξω από αυτό. Η στέρηση ύπνου είναι ένα μαρτύριο.'

Άμεση ανάγκη από τους ειδικούς, είναι λοιπόν, η αλλαγή έναρξης εργασιών σε σχολεία και επαγγελματικούς χώρους και ο συγχρονισμός τους με το φυσικό ανθρώπινο ρολόι του οργανισμού.

Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη στέρηση ύπνου και την ημέρα του σχολείου θα πρέπει να φθάνουν στις 11 το πρωί, σύμφωνα με τον Δρ Κέλι. 'Στις εξετάσεις τους θα υπάρχει βελτίωση κατά 10%'. Ερευνητές ισχυρίζονται πως οι έφηβοι θα είναι σε καλύτερη θέση για να μάθουν και παράλληλα θα εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε πως τα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερα να καθορίζουν τις δικές τους ώρες έναρξης και λήξης. 

Όλοι χαμογελάμε στο άκουσμα αυτής της έρευνας. Να ξυπνάμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και μόνο όταν νιώθουμε χορτάτοι από ύπνο. Μήπως... κοιμόμαστε;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά, λοιπόν, ότι πρέπει τα ξυπνητήρια μας να γυρίσουν τους δείκτες τους στις 09.00, μόνο μετά την ηλικία των 55, όπου τότε ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από πολλές ώρες ύπνου για να είναι παραγωγικός. 

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr