Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η νεολαία μας που διαπρέπει



Είναι τελειόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέδειξε πριν καλά καλά πάρει το πτυχίο της, ότι το μέλλον της στα νομικά θα είναι λαμπρή!

Ο λόγος για την Θεοδώρα Κουτεντάκη, από το Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία μαζί με συμφοιτητές της, πήρε μέρος στον Παγκόσμιο Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής δίκης και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο!

Ο διαγωνισμός έγινες φέτος, το διάστημα από τις 24 ως τις 26 Οκτωβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Είχε προηγηθεί ο σκόπελος των προκριματικών, τον περασμένο Αύγουστο, όπου πήραν μέρος 79 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα απ' όλο τον κόσμο. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να προκριθεί στα τελικά, μαζί με άλλα 40 Πανεπιστήμια και τελικά να κατακτήσουν την τρίτη θέση στο διαγωνισμό!

Η Θεοδώρα Κουτεντάκη, από το Ηράκλειο, ανήκε στην επιτυχημένη ομάδα της Νομικής Αθηνών, που κατέκτησε την υψηλή διάκριση σε αυτόν τον ιδιότυπο διαγωνισμό και είναι χαρακτηριστικό πως κατόρθωσαν να ξεπεράσουν φημισμένα πανεπιστήμια για να κατακτήσουν αυτή την περίοπτη θέση, όπως εκείνο του Αμερικανικού Χάρβαρντ!

Το αντικείμενο της εικονικής δίκης, στο οποίο διαγωνίσθηκαν, ήταν αρκετά σύγχρονο για την ελληνική κοινωνία αφού αφορά την υπόθεση των ιδιωτών ομολογιούχων που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος και είδαν τα ομόλογα τους να κουρεύονται και να μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα.

Πιο συγκεκριμένα, το φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε σε προσφυγή ξένου hedge fund, κατόχου κρατικών ομολόγων, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους-εκδότη, η οποία διευκολύνθηκε μέσω της επιβολής, δια νόμου, ρητρών συλλογικής δράσης.

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος, καθώς και την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος - εκδότη των ομολόγων.

Όμως η Θεοδώρα και τα άλλα παιδιά τα κατάφεραν και έφεραν στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο, αποδεικνύοντας πως στην Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης των θεσμών υπάρχουν ακόμα πανεπιστημιακά τμήματα και φοιτητές που μας κάνουν όλους περήφανους.

Η 23χρονη Ηρακλειώτισσα, πρώην μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, μπορεί πια να ονειρεύεται μια λαμπρή πορεία στη Νομική Επιστήμη και απέδειξε περίτρανα πως έχει όλα τα εχέγγυα για να το πετύχει! 

http://www.defencenet.gr/