Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η τελείωση μέσα από τη λειτουργία του δίπολου


Είναι αλήθεια. Κοιτάξτε παντού γύρω σας. Οι δύο πόλοι του μαγνήτη. Ο ήλιος και το φεγγάρι.. Το αρσενικό και το θηλυκό. Οι ευαίσθητοι με τους δυναμικούς. Τα αντίθετα έλκονται.

Άλλο όμως να είναι κάποιος μαγνήτης, οπότε και έχει μεγάλη ευκολία στο να είναι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό, και άλλο να είναι άνθρωπος. Ο άνθρωπος έχει ισορροπίες μέσα του, είναι αρνητικό και θετικό μαζί. Και όχι μόνο ένα θετικό, όχι μόνο ένα αρνητικό. Πληθώρα, ως πολύπλοκο ον, θετικών και αρνητικών στοιχείων, το έχετε προσέξει;

Μας έλκουν στοιχεία που “ζηλεύουμε”: Αν εγώ είμαι ευαίσθητος άνθρωπος και αναλυτικός, ασκεί μαγεία πάνω μου ένας δυναμικός και αποφασιστικός χαρακτήρας. Αν είμαι υποχωρητικός – και έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους – τότε με έλκει ένας χαρακτήρας που παίρνει πρωτοβουλίες.

Στην ακραία μορφή τότε αποκτάμε μια σχέση υπηρέτη – αφέντη, για αυτό πρέπει να προσέχουμε και τα άκρα. Αν εγώ πάλι είμαι φιλόσοφος που αναζητώ αλήθειες στο νόημα του κόσμου και του σύμπαντος, με έλκει ένας ρεαλιστής άνθρωπος που αναζητά την όμορφη καθημερινή ζωή με τη δουλειά του, τους ανθρώπους του και τις ασχολίες του. Αν είμαι ψυχρός με ελκύει η ζεστασιά ενός ζεστού και ήρεμου ανθρώπου.

Γιατί; Γιατί συμβαίνει αυτό; χμμ…

Όλοι φαίνεται να τείνουμε προς την ολοκλήρωση. Τι μας ολοκληρώνει; ίσως αυτό που είναι το αντίθετο από εμάς. Δεν θα είμαστε ποτέ ολόκληροι αν δεν αγκαλιάζουμε κάθε μέρα της ζωής μας το αντίθετο από μας χωρίς να γίνουμε αυτό και χωρίς αυτό να γίνει όπως εμείς, χωρίς να επιβληθούμε, χωρίς να υποδουλωθούμε, χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας.

Και είναι δύσκολη η ένωση των αντιθέτων. Υπάρχει σύγκρουση. Η σύγκρουση φέρνει άμυνα και η άμυνα οδηγεί τις δύο αντίθετες πλευρές σε εχθρούς και όχι σε ένα ολόκληρο μεταξύ τους. Εδώ ξεκινάει το παιχνίδι. Τι θα κάνουμε όταν στη σύγκρουση είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα και ότι υποστηρίζουμε εμείς το αντίθετο ακριβώς υποστηρίζει το άλλο στρατόπεδο;

Όποιος έχει την σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση και την έχει κάνει κτήμα του, έχει μεγάλες πιθανότητες να μπορεί στη ζωή του να ολοκληρωθεί και να ζήσει μια μεγαλόψυχη ζωή – όχι μόνος του αλλά με τους ανθρώπους που τον συμπληρώνουν.


http://revealedtheninthwave.blogspot.gr