Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τα εσωτερικά μας όργανα «ίσως έχουν αίσθηση της όσφρησης»



Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα

Τα απολαυστικά αρώματα του καφέ ίσως δεν αποπλανούν μόνο τη μύτη: οι ενδείξεις αυξάνονται για την ύπαρξη οσφρητικών υποδοχέων σε όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, ακόμα και στο αίμα.

«Μπορεί άραγε η καρδιά να "μυρίζει" τη μπριζόλα που μόλις φάγατε; Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση» σχολίασε ο Πέτερ Σίμπερλε, χημικός τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Χημείας Τροφίμων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπερματοζωάρια διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς οι οποίοι πιστεύεται ότι τα βοηθούν να εντοπίζουν το ωάριο. Άλλες, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν οσφρητικοί υποδοχείς και στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Η μελέτη του Σίμπερλε δείχνει τώρα ότι τα κύτταρα του αίματος ενδέχεται να «μυρίζουν» ορισμένες αρωματικές ουσίες. Όταν ο ερευνητής τοποθέτησε κύτταρα του αίματος στο ένα άκρο ενός διαμερισματοποιημένου θαλάμου, και αρωματικές ουσίες στην άλλη άκρη, τα κύτταρα μετανάστευσαν προς την κατεύθυνση της μυρωδιάς.

Ο Σίμπερλε, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στη Νέα Ορλεάνη, ενδιαφέρεται τώρα να μελετήσει το κατά πόσο αυτές οι αρωματικές ενώσεις δρουν στο αίμα με τον ίδιο τρόπο που δρουν στη μύτη.

Η όσφρηση, εξάλλου, είναι η λιγότερο κατανοητή από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Στη μύτη υπάρχουν 400 διαφορετικοί υποδοχείς που συνδέονται με αρωματικές πτητικές ενώσεις και επιτρέπουν την αναγνώριση μυριάδων διαφορετικών οσμών.

Συγκριτικά, η γεύση βασίζεται σε μόλις 27 διαφορετικούς υποδοχείς οι οποίοι αναγνωρίζουν μόλις πέντε γεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ