Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Κοντά σε ξεσηκωμό;


Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, της Ιρλανδία και της Πορτογαλίας καθώς και μεγαλύτερα βήματα -από τα αναμενόμενα- στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μα καλά. Αυτός μέχρι χθες απειλούσε θεούς και δαίμονες, πως αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί και δεν εφαρμόσει όλα όσα έχει δεσμευτεί (με υπογραφές και βούλα), δεν θα λάβει άλλη βοήθεια!
Μας δουλεύει κανονικά ο άνθρωπος!
Θεωρεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν ανθρωποειδή, που μπορεί να τα απειλεί, να τα εκβιάζει, να τα βιάζει, να τα κλέβει, να τα εξαπατά.
Και δεν μπορώ να γνωρίζω φυσικά αν οι συνομιλητές που είχε μέχρι σήμερα από την πλευρά της Ελλάδας ήταν ανθρωποειδή ή ξενόδουλα και υποταγμένα ανθρωπάκια. Γνωρίζω όμως, ότι οι Έλληνες, και πολύ καλύτερο μυαλό (δείκτη IQ) διαθέτουν από εκατομμύρια άλλους ομοαίματους του κ. Σόιμπλε, αλλά και καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με εκείνη την πολιτική κάστα που θέλει να λέει ότι εκπροσωπεί τους Έλληνες.
Αντιλαμβάνονται οι οικονομικοί κατακτητές πως έρχεται κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα. Μια κοινωνική επανάσταση που θα επεκταθεί και στις άλλες χώρες του Νότου. Κι αυτό δεν το θέλουν.
Τα σχέδια τους, για ολοκληρωτική υποταγή των χωρών του Νότου στο Οικονομικό κατεστημένο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχουν ακόμα αρπάξει τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές των χωρών της Μεσογείου, περιοχές που με τον πλούτο που κρύβουν στα έγκατά τους, μπορούν να γίνουν οικονομικά ισχυρές, παντοδύναμες στο μέλλον. Σε βάρος φυσικά των χωρών του Βορρά και των Τραπεζών.
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ήταν ανέκαθεν το ζητούμενο για τις υπερδυνάμεις. Μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό, οι Άγγλοι φρόντιζαν να μην πάθουμε κανένα κακό, να μην σχηματισθεί κάποια κυβέρνηση που δεν θα ήταν υποχείριό της.
Το ίδιο συνέβη και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί, αυτοί οι καλοί άνθρωποι, επέβαλαν στους Έλληνες, πολιτικούς, χούντες, δημοσιογραφικά κατεστημένα, επιχειρηματίες, όλα εκείνα τα «μπουμπούκια» που θα εκτελούσαν πρόθυμα τα σχέδιά τους. Η μπόχα από την βρώμα αυτής της πολιτικής, σήμερα έχει κατακλύσει τη χώρα κι οι Έλληνες δεν την αντέχουν πια.
Εκμεταλλεύτηκαν οι καλοί μας «σύμμαχοι», την λαχτάρα του Έλληνα πολίτη για ανεξαρτησία, για ελευθερία, και εφήρμοσαν τα σχέδιά τους με εκτελεστές πρόθυμα, και ταυτόχρονα άπληστα άτομα.
Η Ελληνική Ιστορία αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα των πιο πάνω.
Γιατί δεν ανεπτύχθη ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα;
Γιατί η όποια επένδυση γινότανε με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών κι όχι με τα χρήματα των επενδυτών – βιομηχάνων;
Γιατί τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων τα έδιναν χωρίς τόκο στους «επενδυτές» οι Τράπεζες, όταν τον Έλληνα πολίτη, για να αγοράσει ένα σπίτι ή για να ξεκινήσει μια μικροεπιχείρηση, τον τσάκιζε με υπέρογκα επιτόκια;
Γιατί ποτέ δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος στους βιομήχανους για τις επενδύσεις που έκαναν; Πως γίνεται να έχουν δοθεί δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις από την Ε.Ε., να έχουν δοθεί δάνεια για επενδύσεις από τις Ελληνικές Τράπεζες, να μην έχουν φορολογηθεί κέρδη επιχειρήσεων λόγω επενδύσεων αλλά… επενδύσεις να μην έχουν γίνει στην Ελλάδα παρά μόνο στις όμορες Βαλκανικές χώρες;
Γιατί δεν είχαμε σαν Κράτος την δυνατότητα να αναπτύξουμε οικονομικές συνεργασίες με άλλες χώρες, εκτός από εκείνες που θέλανε οι «προστάτες» μας;
Γιατί στο Μνημόνιο μπήκε όρος να μην μπορεί η χώρα μας να δανειστεί από άλλη χώρα ή Τράπεζα εκτός από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις χώρες της Ε.Ε;
Γιατί οι «σύμμαχοι» και «φίλοι» επιθυμούν να ξεπουλήσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε, κοινώς να καταστραφούμε ολοκληρωτικά, αντί να μας στηρίξουν;
Γιατί αυτοί οι «τίμιοι» πολιτικοί (Γερμανοί, Αμερικανοί, Γάλλοι) έδωσαν λυσσαλέα μάχη, χρησιμοποιώντας θεμιτά κι αθέμιτα μέσα, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με συμπαραστάτες το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ; Δεν γνώριζαν ότι τα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ελλάδας επί σειρά δεκαετιών, πρωταγωνίστησαν σε οικονομικά σκάνδαλα, σκάνδαλα που ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδας; Ή μήπως αυτοί σχεδίασαν όλα αυτά και τα όργανά τους εδώ απλά εκτέλεσαν το σχέδιο;
Στα πρόθυρα κοινωνικής επανάστασης είναι η Ελλάδα.
Όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι Έλληνες έχουν ζήσει χειρότερες μέρες στο πρόσφατο παρελθόν, όταν τα αδίστακτα Ες – Ες κι η Γκεστάπο δολοφονούσαν Έλληνες, τους άρπαζαν σαν ληστές που ήταν τις περιουσίες τους, πέθαιναν από την πείνα.
Η κοινωνική επανάσταση θα γίνει – αν γίνει – επειδή οι Έλληνες νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι μια ομάδα συμφερόντων μέρα με την μέρα τους καταστρέφει όλο και περισσότερο, γιατί νοιώθουν πως είναι για μια ακόμη φορά σκλαβωμένοι. Είναι σκλαβωμένοι από έναν αδίστακτο τύραννο, που ήρθε κι άρπαξε όλα όσα με κόπο και αίμα κατάφερε να δημιουργήσει δουλεύοντας.
Το πιο σπουδαίο όμως είναι, πως σκλαβώθηκε στον κατακτητή χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να πολεμήσει.
Γιατί τα κλειδιά της χώρας, τα παρέδωσαν οι πολιτικοί χωρίς να ρωτήσουν τον λαό.
Κι αυτό οι Έλληνες, οι απόγονοι των αρχαίων και νεότερων Ελλήνων, αυτών που δίδαξαν σε όλους τους λαούς το αγαθό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δεν θα το συγχωρήσουν ποτέ.
Η κοινωνική επανάσταση θα γίνει – αν γίνει – επειδή οι Έλληνες τους κατάλαβαν.
Δεν θα γίνει, αν όλα αλλάξουν κι η ζωή μας ξαναμπεί σε ομαλή Ελληνική τροχιά…

http://olympia.gr

Η κόκκινη τιράντα δίνει διέξοδο στο συλλογικό απωθημένο


Η Θεοδώρα Αυγεροπούλου, σύζυγος του δολοφονημένου ιερέα, πήγε σκυφτή στο ανακριτικό γραφείο, ντυμένη στα μαύρα. Μία λεπτομέρεια ήταν αρκετή για να «σκανδαλίσει» τη κοινή γνώμη: η τιράντα του κόκκινου σουτιέν της. Γνωστή ιστοσελίδα είχε κυκλώσει τη λεπτομέρεια, μην τυχόν και ξεφύγει από τον αναγνώστη. Έχει και το Διαδίκτυο το άλικο γράμμα του. Ένοχη. Κι' όχι μόνον για τον φόνο.
Το πλήθος, σε μεσαιωνικής απόχρωσης έξαρση, μαζεύτηκε για να γιουχάρει. «Βρωμιάρα». Το συλλογικό απωθημένο μοιάζει να μην καταλαγιάζει ποτέ : το αιδοίο ήταν, λοιπόν, το όπλο.

Πολλά από τα ΜΜΕ είναι εκεί για να χαϊδέψουν τον κόσμο αυτό, στήνοντας ξέφρενο χορό. «Αυτή είναι η φόνισσα -παπαδιά», η «αδίστακτη», η «σατανική», η «διαβολική» γυναίκα που κρύβεται πίσω από το έγκλημα πάθους της Ηλείας. «Αμετανόητη», «μαύρη αράχνη», «βίος και πολιτεία» το κρεβάτι της.

Αυτή που δεν είχε ούτε την ευφυΐα, ούτε την ψυχραιμία, να συσκοτίσει έστω και υποτυπωδώς τις αρχές, πέφτοντας από την αρχή σε αντιφάσεις. Αυτή που μετρούσε σχέσεις με άνδρες του κοινού ποινικού. Που είχε την αφέλεια να αναφέρει στις καταθέσεις της προς την αστυνομία λεπτομέρειες της σεξουαλικής της ζωής. Μία γυναίκα, της οποίας η παθολογία - κακοποιείτο άλλωστε συστηματικά από τον ιερέα, το δήλωσε η ίδια - της έδειξε τη «λύση» της δολοφονίας και όχι του χωρισμού, για να στήσει μία νέα ζωή.

Με κάθε παρόμοια ευκαιρία, τα Μέσα θυμούνται τον παλιό κακό τους εαυτό. Κάπως έτσι κάγχαζαν και για τη «μαύρη χήρα» της Αρκαδίας, τη δεκαετία του '50. Και δεν παύουν να αναπαράγουν στερεότυπα και κλισέ, να αλώνουν κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, να ισοπεδώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών της. Χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν, όχι για να δικαιώσουν, αλλά για να αφηγηθούν τί πραγματικά έχει συμβεί_ απείρως πιο ενδιαφέρον από τη ρηχή προσέγγιση που συνήθως επιφυλάσσουν στο θέμα.

Όσοι έχουν φάει τα χρόνια τους πάνω από τις ειδήσεις, το γνωρίζουν καλά: η συνταγή «αίμα και σπέρμα» πουλάει. Μόνο που θα περίμενε κανείς, στις μέρες μας - τώρα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυρίαρχο λόγο, το ψηφιακό σήμα κάνει την τηλεοπτική οθόνη πιο σύγχρονη από ποτέ, οι εφημερίδες μπορούν να διαβάζονται από i-pad -, κι΄ αυτοί που γράφουν τέτοιες ειδήσεις, κι΄ αυτοί που τις διαβάζουν, να έχουν κάνει ένα βήμα προς τα μπρος. Ή καλύτερα, προς τα πάνω.

Ελευθερία Κόλλια

ΤΟ ΒΗΜΑ