Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Για τη χώρα… της δημοκρατίας και της ελευθερίας!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει νομικό δικαίωμα έχει το δικαίωμα να δολοφονεί Αμερικανούς στο εξωτερικό οι οποίοι σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, εκθέτοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες όσον αφορά μια πολιτική οι επικριτές της οποίας λένε πως παραβιάζει το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην αλ Κάιντα ή συνδεδεμένες οργανώσεις μπορεί να γίνονται στόχοι θανατηφόρων επιθέσεων εάν υπάρχει άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η σύλληψή τους δεν είναι εφικτή.

Σε σχόλια που έκανε σε φοιτητές της Northwestern University School of Law, ο Χόλντερ δεν αναφέρθηκε άμεσα στην επιδρομή μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της CIA από την οποία σκοτώθηκε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ένας γεννημένος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιερωμένος ο οποίος είχε ενταχθεί στην «πτέρυγα» της αλ Κάιντα στην Υεμένη και φέρεται ότι διηύθυνε τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρος ισχύς εναντίον ενός πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών--ακόμη και κάποιου που έχει την πρόθεση να δολοφονήσει Αμερικανούς και έχει γίνει επιχειρησιακός ηγέτης της αλ Κάιντα σε μια ξένη χώρα--είναι από τις σοβαρότερες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες μιας κυβέρνησης», ανέφερε ο Χόλντερ μιλώντας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν. «Ο Αμερικανικός λαός μπορεί να είναι -και αξίζει να είναι- βέβαιος ότι οι ενέργειες που γίνονται για την άμυνά του συνάδουν με τις αξίες του και τους νόμους του», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική επικρίνουν έντονα την πολιτική αυτή, λέγοντας ότι ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για να εκτελούνται Αμερικανοί χωρίς την προσήκουσα νομική διαδικασία στα δικαστήρια όπως ορίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, κατηγορία την οποία ο Χόλντερ απέρριψε.

Η έγκριση δικαστηρίων για τέτοια πλήγματα δεν είναι απαραίτητη, είπε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «ο πρόεδρος μπορεί να διατάσσει τη χρήση βίας στο εξωτερικό εναντίον κάποιου ανώτερου επιχειρησιακού ηγέτη μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε πόλεμο -ακόμη και αν αυτό το πρόσωπο τυχαίνει να είναι πολίτης των ΗΠΑ».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr