Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συμπεριφορές που δικαιολογούν ψυχιατρική εξέταση ή ακόμα και θεραπεία

Επί τέλους, ήταν καιρός να πάρει θέση και η επιστήμη στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας, να πει και αυτή την άποψή της, που σίγουρα έχει βαρύνουσα σημασία.
Όχι βέβαια ότι εμείς οι απλοί και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις ψυχιατρικής και ψυχολογίας δεν το είχαμε καταλάβει, αλλά άλλο είναι να βγάζεις δικά σου συμπεράσματα έστω και αν αυτά είναι σωστά, και άλλο να ακούς την ορθότητα των δικών σου συμπερασμάτων επικυρωμένα από ειδικούς για το αντικείμενο επιστήμονες με «καντρωμένα» πτυχία, όπως έλεγε και ο μακαρίτης συγγραφέας και στοχαστής Γιάννης Σκαρίμπας.

Αναφέρομαι στην μελέτη που παρουσιάσθηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας σύμφωνα με την οποία από διάγνωση που έκαναν οι έλληνες ψυχίατροι προκύπτει ότι:
Οι πολιτικοί μας είναι δίγλωσσοι και αλαζόνες, κρύβουν την πραγματικότητα και κατασκευάζουν μια δική τους, την οποία «πλασάρουν» στο λαό.
Επιδεικνύουν δηλαδή οι πολιτικοί μας, συμπεριφορές που θα δικαιολογούσαν ψυχιατρική εξέταση ή ακόμα και θεραπεία.
«Οι πολιτικοί μας παρουσιάζονται αναποτελεσματικοί, παρόλο που είναι ευφυείς και μορφωμένοι διότι χαρακτηρίζονται από διγλωσσία, αλαζονεία και εξωπραγματική θεώρηση της πραγματικότητας» είπε ο κ. Αλεξανδόπουλος, Ψυχίατρος Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ενώ ο κ. Γιώργος Μούσσας καθηγητής ψυχιατρικής, τόνισε ότι «από ψυχική άποψη το πολιτικό προσωπικό είναι σοβαρά ανεπαρκές και δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινωνίας…έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά, χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και αρνείται την πραγματικότητα κατασκευάζοντας δική του».
Βέβαια ίσως και για λόγους «τακτ» δεν ανέφεραν μεταξύ των άλλων «κουσουριών» των πολιτικών μας και το στοιχείο της «εξαπάτησης» των ψηφοφόρων προκειμένου να οικειοποιηθούν και να σφετερισθούν την εξουσία αφού αυτό έγινε.
Έτσι, για να μη ξεχνάμε το «λεφτά υπάρχουν».
Εδώ όμως προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω ένα τεράστιο και σοβαρό ζήτημα.
Κατά πόσο είναι έγκυρα όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του πληθυσμού της χώρας και οι συμφωνίες που υπογράφονται όταν αυτοί που τις αποφασίζουν –σύμφωνα με τις επιστημονικές διαγνώσεις- έχουν συμπεριφορές που «δικαιολογούν ψυχιατρική εξέταση ή και ακόμα θεραπεία»;;;
Και να εξηγήσω:
Στο πέμπτο κεφάλαιο του Αστικού Κώδικα περί Δικαιοπραξιών και συγκεκριμένα στο Άρθρο 131αναφέρεται ότι «Η δήλωση βούλησης είναι άκυρη, αν κατά το χρόνο που έγινε, το πρόσωπο δεν είχε συνείδηση των πράξεών του ή δεν είχε τη χρήση του λογικού επειδή έπασχε από πνευματική ασθένεια».
Κατόπιν λοιπόν όλων των προαναφερομένων μήπως –λέω μήπως- θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Δικαστική εξουσία και να απαιτήσει από την επιστημονική κοινότητα της χώρας να διαγνώσει εξειδικευμένα για κάθε πολιτικό αν συντρέχουν λόγοι υπαγωγής του στο παραπάνω άρθρο και να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις και συμφωνίες έχουν υπογραφεί;
Γιατί, κακά τα ψέματα σίγουρα όλοι μας έχουμε προσέξει πολλές φορές τις συζητήσεις των εθνοπατέρων μας στη Βουλή, με ομιλητές που άλλα λένε και άλλα εννοούν, που ενίοτε γυαλίζει το μάτι τους, που να έχουν κλειστά τα μάτια τους παραδομένοι στις αγκάλες του Μορφέα και γενικά συμπεριφορές κάθε άλλο παρά υπεύθυνες από ανθρώπους που αποφασίζουν για τις τύχες ενός ολόκληρου λαού.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ψηφισμένοι νόμοι κηρύσσονται από τα δικαστήρια «αντισυνταγματικοί». Τι υποδηλώνει αυτό;;
Γι αυτό λέω, αφού μίλησε η επιστήμη μήπως πρέπει να ψαχτούμε λίγο μπας και δικαιωθεί τόσο η επιστήμη όσο και εμείς;;;

Δημήτρης Κακογιάννης

filologos10

Κράτος τιμωρός

Ούτε λίγο ούτε πολύ το κράτος δικάζει σαν ... τρομοκράτες κατοίκους της Κερατέας, με ένα κατηγορητήριο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αυτό που αποδίδεται στα φερόμενα μέλη του "Επαναστατικού Αγώνα". Τέτοιες εξοντωτικές κατηγορίες σε "δημοτικούς άρχοντες" δεν νομίζουμε να έχουμε ξανασυναντήσει. Ο λόγος είναι απλώς: Θέλουν να στείλουν ένα σαφή μήνυμα σε όλη την αγωνιζόμενη, απέναντι στην επέλαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κοινωνία.

Το παρακάτω κείμενο είναι από το τρέχον "Ποντίκι".

Μπορεί ο αγώνας του... άπαρτου κάστρου της Κερατέας να έληξε με νικηφόρο αποτέλεσμα για τους κατοίκους, όμως τώρα θα σταθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και τον... εθνικό εργολάβο καταγγέλλοντας απόπειρα να ποινικοποιηθεί η αντίσταση τους με το να στηθούν στο «απόσπασμα» οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης.

Οι κάτοικοι της Κερατέας λοιπόν θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη προσπαθεί να εξοντώσει τους μπροστάρηδες του αγώνα της Κερατέας επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στα μεγάλα συμφέροντα που ήθελαν την περιοχή τους να ζει και να δουλεύει ως μια τεράστια μηχανή παραγωγής κερδών, εις βάρος βέβαια της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Για ποιον άλλο λόγο άραγε θα έπρεπε να διατυπωθούν εξοντωτικές, τόσο ηθικά όσο και ποινικά, κατηγορίες εναντίον του τέως δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού, των δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Αντωνίου και Κ. Λεβαντή (νυν δημάρχου Λαυρεωτικής), των τότε αντιδημάρχων Π. Κατσίκη και Σ. Παπαγιάννη καθώς και του αδελφού του τέως δημάρχου Γιώργου Ιατρού, οι οποίοι απειλούνται να καθίσουν στο εδώλιο σαν... τρομοκράτες;

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για όσα πραγματοποιήθηκαν στην Κερατέα τρεις μέρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ κατηγορώντας τα παραπάνω άτομα για τα εξής αδικήματα:

♦ Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
♦ Απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού.
♦ Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή εναντίον αστυνομικών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
♦ Εμπρησμό από πρόθεση κατά συναυτουργία.
♦ Οπλοφορία.
♦ Οπλοχρησία.
♦ Προμήθεια και κατοχή εκρηκτικού υλικού.
♦ Έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
♦ Αντίσταση από κοινού από περισσότερους που φέρουν όπλα και αντικείμενα από τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη.


Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η προκαταρκτική στηρίχτηκε σε ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών, ενώ σε ξεχωριστές από την παραπάνω δικογραφίες 37 ακόμα άτομα (ανάμεσά τους και πάλι ο «τρομοκράτης» Σταύρος Ιατρού) αντιμετωπίζουν άλλες κακουργηματικές κατηγορίες για γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά τις 128 ημέρες του αγώνα τους.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Κερατέας, η αντίστασή τους ποινικοποιείται ακριβώς επειδή άντεξε στην καταστολή και τις πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις και νίκησε. Ιδίως στην Κερατέα η ήττα της αστυνομίας, του υπουργείου και του εργολάβου, και κυρίως η νομική δικαίωση του αγώνα τους, «απέδειξε ότι η ΕΛ.ΑΣ., τα ΜΑΤ και το υπουργείο παρανομούσαν προστατεύοντας τον εργολάβο επί 128 ημέρες βιάζοντας βάναυσα μία ολόκληρη κοινωνία».

Παλμός αντίστασης

Πάντως η κοινή πείρα λέει ότι τους ανθρώπους που αντιστέκονται, όσο και να τους χτυπάς, δύσκολα μπορείς να τους νικήσεις, ειδικά όταν είναι απολύτως πεισμένοι για το δίκιο τους και παλεύουν μέχρι το τέλος.

Το μέτωπο της Κερατέας μπορεί αυτήν τη στιγμή να είναι στην πράξη ανενεργό, όμως ο παλμός της αντίστασης δεν έχει σβήσει και ακόμη και σήμερα η περιφρούρηση του αποτελέσματος του αγώνα τους παραμένει πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη των κατοίκων, θα συνεχίσουν ενωμένοι, όπως προειδοποιούν, καθώς όλοι πιστεύουν ότι θα καταρρεύσουν οι κατηγορίες ενάντια στους μπροστάρηδες της κινητοποίησής τους και της μάχης με τους μηχανισμούς καταστολής.

Μάλιστα οι κάτοικοι καλούν κάθε προοδευτικό, δημοκράτη, αγωνιστή και ριζοσπάστη πολίτη και κάθε φορέα της ελληνικής κοινωνίας να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα τους, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να συμπτυχθεί στο παραφρασμένο σύνθημα: «Λαύριο, Κερατέα, Γραμματικό / πάλι θα την πατήσεις / εργολάβε go home».

Αγύριστα κεφάλια αυτοί οι άνθρωποι...


Πηγή


Πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/