Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Κανένας «δημιουργός» δεν είναι απαραίτητος για να εμφανιστεί ζωή στο Σύμπαν


Επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας νέας ανάλυσης, που δείχνει ότι η εμφάνιση της ζωής εδώ στη Γη μπορεί να περιγραφεί με τους ίδιους νόμους της φύσης και της πραγματικότητας. Αυτό, λέει η ομάδα, συμβαίνει λόγω του τρόπου που είναι κωδικοποιημένη η ζωή για να αναδυθεί και να αναπτυχθεί στον κόσμο, καθώς επίσης και λόγω των βασικών συστατικών της.
Η μαθηματική ανάλυση των συστατικών που απαιτούνται για την απόκτηση πρόδρομων χημικών ουσιών για τις βασικές μορφές ζωής, απέδειξε ότι το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA) είναι μια ένωση που προορίζεται να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος μπορεί να βρεθεί.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να υποστηρίξει κάποιος ένα τέτοιο αίτημα, αποκαλύπτει η ομάδα. Πρώτα απ ‘όλα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από τι είναι φτιαγμένο το DNA. Βασικό συστατικό της είναι 20 αμινοξέα, οι βασικές δομικές μονάδες της ζωής, οι συνδυασμοί των οποίων παράγουν, επίσης, πρωτεΐνες και ένζυμα.
Από αυτά τα 20 αμινοξέα, τα 10 μπορεί να σχηματιστούν σε μια ποικιλία συνδυασμών που έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή προβιοτικών μορφών ζωής, που δεν είναι πολύ περίπλοκες, αλλά οι οποίες μπορεί να οριστούν σαν έμβια, κατά κάποιο βαθμό. Η μοίρα των άλλων δέκα είναι ακόμη πιο αυστηρά προγραμματισμένα.
Φαίνεται ότι αυτά τα μόρια μπορούν να εμφανίζονται οπουδήποτε είναι κατάλληλη η θερμοδυναμική ισορροπία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία διαφορά εάν οι προϋποθέσεις συντρέχουν εδώ, στην Αφροδίτη, ή στον προσφάτως εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε, σαν τη Γη μας, Gliese 581g.
Αυτό αποδείχθηκε στο νέο μαθηματικό μοντέλο, το οποίο αναπτύχθηκε σαν μια ενεργειακή ανάλυση από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Origins στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, θεωρητικό αστροφυσικό Ralph Pudritz.
Ο Ralph Pudritz δείχνει στη νέα μελέτη του ότι 10 από τα αμινοξέα μπορούν να σχηματιστούν εύκολα ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι οι νόμοι της φυσικής μπορεί να ξεκινήσουν τη ζωή εύκολα.
Η ανακάλυψη αυτή φέρνει άσχημα νέα για τις θρησκείες εκείνες, που προσπαθούν να ‘φορτώσουν’ την προέλευση της ζωής σε έναν Δημιουργό. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο για να εμφανιστεί η ζωή, εδώ ή αλλού στο Σύμπαν.
Οι επιπτώσεις που έχει η εργασία αυτή για τον τρόπο που βλέπουμε τον Κόσμο είναι επίσης εντυπωσιακή. Εάν οι εξισώσεις ελεγχθούν, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε άλλους ανθρώπους που ζουν σε έναν γαλαξία, όπου αφθονεί η ζωή.
Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι προηγμένες, ευφυείς μορφές ζωής υπάρχουν σε μικρή απόσταση από μας, ή ακόμα ότι δεν υπάρχουν, αλλά η εργασία αυτή λύνει κάποιες μακροχρόνιες, ως επί το πλείστον φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με την προέλευση και την εξάπλωση της ζωής.
Η Γη στις απαρχές της καλύφθηκε με ανθρακούχο υλικό από μετεωρίτες και κομήτες που πρόσφεραν έτσι τις πρώτες ύλες από τις οποίες προέκυψε η πρώτη ζωή. Στο νέο του βιβλίο, Η Απόκοσμη Σιωπή, ο αστροφυσικός Paul Davies του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δείχνει ότι τα αρχικά κύτταρα ήταν σε θέση να βρουν και να επιλέξουν στην πρώιμη Γη το απαραίτητο βιολογικό κοκτέιλ. Γράφει δε ότι οι είκοσι ένα επιλογές από την γνωστή ζωή δεν συνιστούν ένα μοναδικό σύνολο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει άλλες επιλογές, και ίσως να είχαν γίνει εάν η ζωή ξεκινούσε σε άλλα μέρη πολλές φορές."
Πηγή: Daily Galaxy

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία


Από το 2000 οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή δεν επιτρέπουν να κατασχεθεί η περιουσία του γερμανικού δημοσίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Γερμανικό Ινστιτούτο και άλλα), προκειμένου να καταβληθεί η αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στα θύματα των εγκλημάτων των Γερμανών ναζί στο Δίστομο.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο πρόεδρός του Μανώλης Γλέζος καταγγέλλουν τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος σε βάρος των θυμάτων του Διστόμου.
Η Γερμανία μετά την προστατευτική αυτή παρέμβαση των Ελλήνων υπουργών Δικαιοσύνης την τελευταία δεκαετία έχει προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να απορριφθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία έχει οριστεί η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου στη Φλωρεντία για την πληρωμή των κατοίκων του Διστόμου.Αυτή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας δεν επέτρεψαν οι Έλληνες υπουργοί δικαιοσύνης να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
Το γεγονός είναι αποτρόπαιο και αφήνουν σοβαρότατα εκτεθειμένους τους υπουργούς Δικαιοσύνης των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2000 μέχρι σήμερα.
Κώστας Χαρδαβέλλας