Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Τηλεοπτική διαφήμιση του εμβολίου!...


Και τηλεοπτική διαφήμιση του ημετέρου Υπουργείου Υγείας για το εμβόλιο της "γρίπης των χοίρων" και την ενθάρρυνση και παρότρυνση των εχόντων εισέτι δισταγμούς;... Γέμισαν οι αποθήκες επί υπουργίας Αβραμόπουλου με την αγορά τεράστιων ποσοτήτων εμβολίων κατόπιν αλλότριων παρεμβάσεων και πρέπει σώνει και καλά να "πιάσουν τόπο"; Οι ιθύνοντες του Υπουργείου γνωρίζουν για την ασφάλεια του εμβολίου και "εγγυώνται" την ακινδυνότητά του; Ή μήπως βασίζονται στην ατιμωρησία των εταιριών που το παρασκευάζουν, στην περίπτωση εκδήλωσης ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως ορίζει σχετικός νόμος στις Η.Π.Α.; Τι έχουν να πουν υπουργεύοντες και λοιποί για την παραίτηση του υπεύθυνου για τους σχετικούς εμβολιασμούς στην συμπρωτεύουσα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος κ. Στρατή Πλωμαρίτη;
Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος και πνευμονολόγος κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, σε επιστολή, που έστειλε προς την Πρόεδρο της Ολομελείας του Εθνικού και Επιστημονικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της γρίπης Καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, διατυπώνει με σαφήνεια τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του για το θέμα του εμβολίου της γρίπης, ενώ η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» 11 Οκτωβρίου 2009, σε ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου κ Γιάννη Κρητικού, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:
«Το εμφανώς ανήσυχο ύφος και η επιχειρηματολογία του κ. Μπεχράκη, για την ενδεχόμενη έναρξη εμβολιασμού χωρίς να υπάρξουν πρόσθετα, απολύτως πειστικά, στοιχεία από κλινικές μελέτες, γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο λαμβάνεται υπόψη από το Συμβούλιο η σοβαρότητα του θέματος. Αλλά και κατά πόσο οι επιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου -που είναι οι πλέον αρμόδιοι- θα αγνοήσουν τις επισημάνσεις του και θα δώσουν το «πράσινο φως» για να αποφασίσει τελικά η πολιτική ηγεσία την έναρξη του εμβολιασμού.
«Θα ήθελα να διατυπώσω έγγραφα και με απόλυτη σαφήνεια τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μου για οποιαδήποτε τυχόν άμεση χρήση του γνωστού εμβολίου για τη γρίπη (H1N1) με κύριο επιχείρημα το επισυναπτόμενο ''SPC'' του συγκεκριμένου παρασκευάσματος», λέει ο κ. Μπεχράκης. «Όπως φαίνεται από το εν λόγω κείμενο, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ικανές, κατά τη γνώμη μου, κλινικές μελέτες, που να αποδεικνύουν την ασφάλεια από τη χρήση του εμβολίου αυτού».
Στη συνέχεια ο κ. Μπεχράκης αναφέρεται στην πρώτη ενημερωτική σύσκεψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από το Εθνικό Συμβούλιο, όπου ο ίδιος επιχείρησε να θέσει το θέμα, δίχως αποτέλεσμα.
Λέει χαρακτηριστικά: «Το επιχείρημα αυτό προσπάθησα να παρουσιάσω σήμερα (σ.σ. αναφέρεται στην περασμένη Πέμπτη) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο χρόνος όμως δεν επέτρεψε να μου δοθεί ο λόγος, τον οποίον επίμονα και επανειλημμένα εζήτησα με τον κλασικό τρόπο της ανάτασης του χεριού».
Στη συνέχεια ο κ. Μπεχράκης, εισηγείται να συζητηθεί το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφέροντας: «Προτείνω στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί επακριβώς και σε επαρκές επιστημονικό βάθος το θέμα αυτό, ώστε να αναπτυχθεί επιστημονικός λόγος και αντίλογος, που θα οδηγήσει το Συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε περισσότερο εμπεριστατωμένες αποφάσεις».
Η επιστολή Μπεχράκη, που δεν φέρει χαρακτηριστικά διαβάθμισης, αφήνει περιθώρια ερμηνείας και υπαινιγμούς ότι «η πολιτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί σωστά από τους επιστήμονες και ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε βιαστικές αποφάσεις». Αυτή φαίνεται ότι είναι η αγωνία του…»
Επικοινωνήσαμε με τον καθηγητή κ. Μπεχράκη και τον ρωτήσαμε «αν υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί η άδεια εμβολιασμού χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλειά του εμβολίου».
Δεν θέλησε να μας πει τα όσα αναφέρει η επιστολή, η οποία για ευνόητους λόγους έχει περιορισμένους αποδέκτες και η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε έχει χαρακτήρα εμπιστευτικό, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα εξετάσουμε στο Συμβούλιο όλα τα δεδομένα και θα κρίνουμε».
Μετά από όλα αυτά εμείς εξακολουθούμε να προβληματιζόμαστε: «Γιατί τόση υπερευαισθησία;»
Μήπως ήρθε η ώρα του εισαγγελέα;

Δείτε σχετικά κι εδώ: