Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Για να ανατείλει ο ήλιος πρέπει πρώτα να δύσει...


Σταμάτησε το μεγάλο καραβάνι της ανθρωπότητας μπροστά σε ένα αδιαπέραστο τείχος. Μια βαριά πύλη στέκεται μπροστά στο κέντρο του τείχους και δεν ανοίγει παρά μόνο με ένα συγκεκριμένο κλειδί. Η Μοιρασιά είναι η λέξη-κλειδί της κρίσης του πολιτισμού μας. Κανένα άλλο κλειδί δεν πρόκειται να ανοίξει τη βαριά πύλη του μέλλοντος μας!
Όσο κι αν το σύστημα προσπαθεί να σώσει τις τράπεζες δεν θα τα καταφέρει. Στην Ελλάδα, ευθυγραμμισμένοι πλήρως προς τας υποδείξεις, δώσαμε αμέσως 28 δις στις τράπεζες και μόνο κατόπιν κινητοποιήσεων 0,5 δις σε όλους τους αγρότες. Αν ήταν αντίστροφα τα ποσά ίσως μπορούσαν να σωθούν και οι τράπεζες τελικά. Γιατί όταν δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη θα τους πάρουν αρχικά τη περιουσία τους, αλλά ποιος θα τις αγοράσει μετά; Έτσι λέγεται κατέρρευσε η πυραμίδα των τοξικών δομημένων ομολόγων στην Αμερική. Είναι οι οικονομικοί δίδυμοι πύργοι που καταρρέουν τώρα , όχι από «τρομοκράτες» Άραβες, αλλά από τρομοκράτες άπληστους κεφαλαιοκράτες. Σαν το σκορπιό που δαγκώνει τον εαυτό του.
Ο τρίτος κόσμος έχει στη διάθεση του μόλις το 17% των συνολικών πόρων του πλανήτη. Τραγικό αποτέλεσμα κάθε τρία δευτερόλεπτα ένα παιδί να πεθαίνει από τη φτώχεια και κάθε τρία λεπτά από την πείνα. Πως το ανεχόμαστε αυτό αλήθεια; Πως κοιμόμαστε τη νύχτα; Που στείλαμε εξορία την Ντροπή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε ξέγνοιαστα; Πως μπορούμε να διασκεδάζουμε σπαταλώντας χιλιάδες ευρώ σε ξενυχτάδικα, ενώ την ίδια στιγμή ξεψυχούν παιδιά από πείνα; Πόσο παχυδερμισμό μπορούμε να έχουμε όταν φτιάχνουμε δυο-τρεις πισίνες στη βίλα μας, όταν εκατομμύρια διψάνε ή πίνουν μολυσμένο νερό και αρρωσταίνουν; Ποιος θεός το επιτρέπει αυτό και πως μπορούν οι εικόνες του στους πολυτελείς ναούς να παραμένουν φορτωμένες χρυσάφι; Πόσα δις στρατιωτικού εξοπλισμού ξοδεύονται για να διατηρούνται τεχνητές εντάσεις στον κόσμο και οι έμποροι όπλων να θησαυρίζουν; Ποιοι ψηφίζουμε ξανά και ξανά τους υπηρέτες του απάνθρωπου συστήματος, που καταδικάζει τους γέρους σε εξαθλίωση με συντάξεις πείνας και τους νέους ανθρώπους σε ένα ατέλειωτο εξευτελιστικό αγώνα για επιβίωση;
Τι μπορεί να γίνει; Μια νέα ενέργεια διαπερνά και αναστατώνει την έννομη «τάξη». Κερδίζει εσωτερικά έδαφος μια νέα αντίληψη μοιρασιάς. Ήδη τα πήλινα πόδια του καπιταλιστικού γίγαντα τρίζουν. Μετά την πτώση του πολιτικού ολοκληρωτισμού και κρατικού καπιταλισμού, όπως εκφράστηκε στις ανατολικές χώρες, έρχεται η σειρά του οικονομικού ολοκληρωτισμού των G8 και του ΔΝΤ. Οι ασύδοτες άπληστες δυνάμεις της αγοράς, μη βρίσκοντας τι άλλο να φάνε, αρχίζουν να τρώνε τις σάρκες τους. Τα χρηματιστήρια τρίζουν εφιαλτικά για τους μεγαλομετόχους. Ο υπόκωφος ήχος έρχεται από την Ιαπωνία και την Αμερική.
Ας καταλάβουμε επίσης ότι τα τρόφιμα και το νερό δε μας ανήκουν! Μόλις φτάσουν να καλύψουν τις ανάγκες μιας χώρας θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει έλλειψη! Παράγει ο πλανήτης 10%περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε! Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με ένα ισχυρό ΟΗΕ που θα αναδιανέμει τα προϊόντα της γης.
Αυτό μόλις πριν 6 μήνες θα φάνταζε ανέκδοτο. Όμως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα έρχονται όλο και πιο κοντά τέτοιες προτάσεις.
Λύσεις τύπου Σαρκοζί, να κλείσει τα σύνορα για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας στη Γαλλία από τα απελπισμένα κύματα μεταναστών, πέρα από το ανέντιμο της λογικής ( οι Γάλλοι έκαναν αποικίες όταν ήθελαν) δεν είναι δυνατό να έχουν αποτέλεσμα. Όσο υπάρχουν τα εξευτελιστικά ημερομίσθια του τρίτου κόσμου, θα παράγονται φτηνά προϊόντα εκεί και συνεπώς θα κλείνουν οι εταιρείες στη Γαλλία και θα αυξάνεται η ανεργία. Μόνη λύση να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των τρίτων χωρών. Να χαριστούν τα χρέη, αρκετά πανωτόκια πλήρωσαν.
Κάθε χρόνο μια έκταση δασών, όσο η Ελλάδα, αποψιλώνεται στον Αμαζόνιο, τον πνεύμονα οξυγόνου του πλανήτη, από τη υλοτομία. Να δοθούν κίνητρα για άλλη εργασία στον εξαθλιωμένο πληθυσμό.
Να μπει λουκέτο στις ρυπογόνες βιομηχανίες παγκόσμια. Να υπογράψει επιτέλους η Αμερική την έστω μικρή δέσμευση όλων των κρατών. Στην Ελλάδα τα φουγάρα του λιγνίτη να πάψουν και να παράγεται ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο. Στον Ασωπό δηλητηρίαζαν οι βιομηχανίες αλουμινίου, τα πόσιμα νερά με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο πολλά χρόνια. Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, πλήρωσαν ένα αστείο πρόστιμο οι εταιρείες και αυτή τη στιγμή συνεχίζουν απτόητες. Έφεραν νερό από δίπλα για τους κατοίκους λες και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν συνδέεται.
Χρειάζεται όλοι οι πολίτες να γίνουμε ενεργοί ακτιβιστές, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πια. Να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε να μπει η ζωή πάνω από το οικονομικό κέρδος λίγων. Παντού η λύση είναι να θιγούν τα συμφέροντα των λίγων για χάρη των πολλών.
Στην Αμερική η ψαλίδα των μισθών επίσημα είναι 1/270 και στην πραγματικότητα 1/1000. Ποια λογική απάνθρωπης εκμετάλλευσης το επιτρέπει;
Και ως πότε θα μπορεί να συνεχιστεί;
Η χριστιανική δύση είναι που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο! Λατρεύουν Αυτόν που είπε κάτι για τους δυο χιτώνες (δε μίλησε για μετοχές!). Αλλά κι αυτόν τον έφεραν στα μέτρα τους, τον γέμισαν χρυσάφι για να τους ευλογεί και να τους μοιάζει. «Γουρούνι ο θεός που ορίζουν». Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη. Ο μακελάρης Μπους ήταν θρησκόληπτος και άκουγε φωνές να τον καθοδηγούν! Ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός χέρι- χέρι με τον οικονομικό και τον πολιτικό. Η Ιδέα της Μοιρασιάς, που μόνο ως αναγκαιότητα θα επιβληθεί, όχι διαφορετικά, θα παρασύρει ταυτόχρονα και τις τρεις μορφές ολοκληρωτισμού που σαν βρόγχος τυλίγουν το λαιμό της ανθρωπότητας.
Είναι σίγουρα ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο, όμως οι συνθήκες ωριμάζουν ραγδαία. Θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο, όταν οι πολίτες συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Όταν βγούμε από το λήθαργο της παθητικότητας που μας έχουν έντεχνα εισάγει με όλο το σύστημα των media της αποχαύνωσης. Να αποκλείουμε στις εκλογές τους διαχειριστές και υπηρέτες της σημερινής φαύλης τάξης πραγμάτων. Να γίνουμε ενεργοί συνειδητοί πολίτες με λόγο.
Η Μοιρασιά ως μια επιστημονική πέρα της ηθικής αναγκαιότητα, είναι αυτή που θα ενώσει τον κόσμο! Οι σπασμωδικές κινήσεις του συστήματος να σωθεί δε θα αποδώσουν. Η ύφεση δε θα ξεπεραστεί με τους σημερινούς τρόπους. Αρχίζουν δειλά δειλά να αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες, ότι χρειάζεται να διασώσουν τον κοινωνικό ιστό. Ακόμα και αυτή η κρατική παρέμβαση για να σωθούν οι τράπεζες, σήμανε το τέλος της αδίστακτης θεωρίας του νεοφιλελευθερισμού, που μόνο οι δυνάμεις της αγοράς έχουν σημασία. Και έπεται συνέχεια, είναι μόνο η αρχή.
Σίγουρα αυτή τη στιγμή λαμπρά μυαλά, οικονομολόγοι, απόγονοι του Μάρξ στον 21ο αιώνα της παγκοσμιοποίησης, δουλεύουν επιστημονικά τα νέα δεδομένα με ένα μέλημα: να διασφαλίσουν την Ελευθερία από τη φτώχεια από τους τρεις ολοκληρωτισμούς, δίχως να πέσουμε εύκολα ξανά σε ένα πολιτικό ολοκληρωτισμό , όπως συνέβη με την Σοβιετική Ένωση. Δουλεύουν την Ιδέα της Μοιρασιάς.
Μια Ηλιόλουστη Μέρα θα ξημερώσει μετά από αυτό το πηχτό σκοτάδι. Ένας νέος Ήλιος θα ζεστάνει τη γη. Η ενέργεια της Ελευθερίας θα σαρώσει στο διάβα της ότι παλιό, αρρωστημένο και σαθρό στέκεται εμπόδιο. Και είναι πολλά αυτά, αλλά το βουερό ποτάμι της συνείδησης έχει ξεκινήσει από τα ψηλά βουνά και είναι αποφασισμένο να ποτίσει τον κάμπο και να φτάσει στη θάλασσα. Η Ελευθερία έχει κάνει κράτος ήδη σε πολλές καρδιές, που πλέον δεν ανέχονται τίποτα περιοριστικό. Ας γίνουμε μια ακόμα «βάση» της!
Η Αξιοπρέπεια διέσχισε τον ωκεανό και έφτασε πια στο λιμάνι του Νέου Κόσμου, του Ενός Κόσμου! Χαρείτε!
Αρχικός τίτλος: «Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και η συνηγορία μιας ατείχιστης πόλης»
http://dikaiopolis.pblogs.gr/