Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Διάλεξη για το φευγαλέο νετρίνο δίνει στις 13 Οκτωβρίου ο Γ.Γραμματικάκης στο Ευγενίδειο


Το πορτρέτο του νετρίνου, ενός φευγαλέου σωματιδίου που παράγεται στην καρδιά των άστρων και διαπερνά ολόκληρους πλανήτες χωρίς να συναντά αντίσταση, θα σκιαγραφήσει ο καθηγητής Φυσικής Γιώργος Γραμματικάκης, σε διάλεξη που θα δώσει στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην λεωφόρο Συγγρού την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
Η διάλεξη οργανώνεται με αφορμή το Διεθνές Εργαστήριο για το «Τηλεσκόπιο Νετρίνο Πολύ Μεγάλων Διαστάσεων στη Μεσόγειο», το οποίο θα ξεκινήσει την Τρίτη στον ίδιο χώρο.
Το εργαστήριο αφορά τον «Νέστωρα», τον ανιχνευτή νετρίνων που έχει ποντιστεί έξω από την Πύλο, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.
Το νετρίνο, το οποίο ο Δρ Γραμματικάκης περιγράφει ως έναν «παράδοξο αγγελιοφόρο του Σύμπαντος», είναι στοιχειώδες σωματίδιο χωρίς ηλεκτρικό φορτίο και με απειροελάχιστη μάζα, το οποίο παράγεται από πυρηνικές αντιδράσεις στην καρδιά των άστρων και κινείται στο Διάστημα σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί, καθώς διαπερνά την ύλη χωρίς να την επηρεάζει ή να επηρεάζεται -κάθε δευτερόλεπτο, περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ηλιακά νετρίνα εκτιμάται ότι διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα.
Ο ανιχνευτής της Πύλου προσπαθεί να ανιχνεύσει νετρίνα από τα αδιόρατα ίχνη που δημιουργούν στο νερό τα ελάχιστα νετρίνα που «καταδέχονται» να αλληλεπιδράσουν με την ύλη.
Newsroom ΔΟΛ
Περισσότερες πληροφορίες για τα νετρίνο και το πρόγραμμα "Νέστωρ" στην Πύλο, εδώ: