Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η Εκθεση για τον Όμηρο στο ξακουστό Μουσείο Παπύρων στη Βιέννης προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες


Στο μισό χρόνο της διάρκειάς της, αμείωτο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την, αφιερωμένη στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Όμηρο "τον μεγαλύτερο ποιητή όλων των αιώνων", μεγάλη έκθεση με τίτλο "Το φαινόμενο Όμηρος σε παπύρους, χειρόγραφα και έντυπα", στο ξακουστό Μουσείο Παπύρων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Την έκθεση, που είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Επιστημών και Έρευνας της Αυστρίας, Γιοχάνες Χαν, και η οποία διαρκεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010, έχουν επισκεφθεί δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί και πολλοί ξένοι τουρίστες που συρρέουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην αυστριακή πρωτεύουσα. Στην έκθεση για τον Όμηρο είναι αφιερωμένο και το νέο τεύχος της τριμηνιαίας Επιθεώρησης της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης που κυκλοφόρησε σήμερα. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μέσα από τους θησαυρούς της συλλογής παπύρων και της συλλογής χειρογράφων και παλαιών εντύπων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, το πώς και με ποια μορφή άντεξαν το πέρασμα του χρόνου των πολλών αιώνων τα μεγαλύτερα έπη που γράφηκαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, η "Ιλιάδα" και η "Οδύσσεια", των οποίων η πρώτη καταγραφή τοποθετείται στον έβδομο π.Χ. αιώνα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εκατοντάδων εκθεμάτων της έκθεσης για τον Όμηρο στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, που μετά την Οξφόρδη διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή παπύρων στον κόσμο, συγκεντρώνουν οι πάπυροι με τις αρχαιότερες αντιγραφές της Ιλιάδας και Οδύσσειας, που ανάγονται στον τρίτο π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την Αίγυπτο. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση των επών του Ομήρου, με τα οποία, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, αρχίζει η ευρωπαϊκή λογοτεχνία, είχε κάνει στην πανηγυρική του ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης, ο διάσημος Αυστριακός συγγραφέας Μίχαελ Κέλμαγιερ, ο οποίος είναι γνωστός στο γερμανόφωνο χώρο και από τη σειρά των εκπομπών του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία για την Ελληνική Μυθολογία. Την επιμέλεια της έκθεσης, όπως και του καταλόγου που τη συνοδεύει, είχε η διευθύντρια της Συλλογής Παπύρων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βιέννης Κορνέλια Ρέμερ, ενώ την ιδέα και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της μεγάλης αυτής έκθεσης, είχε, κατά κύριο λόγο, η γενική διευθύντρια της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ. Παράλληλα με την έκθεση και σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσιάστηκαν στη Βιέννη, σε ένα πρόγραμμα με θέμα τη "Διαχρονικότητα του Ομήρου στη μουσική παλιών εποχών", μουσικά έργα μεγάλων κλασικών συνθετών, στα οποία υπάρχουν στίχοι των επών του Ομήρου.
iKypros30/09/2009
http://infognomonpolitics.blogspot.com

Η "Daily Telegraph" για την απαγωγή του Θανάση Λερούνη: "Έναρξη πολέμου από τους Ταλιμπάν κατά της φυλής των Καλάς"


Ως «έναρξη πολέμου των Ταλιμπάν κατά της φυλής των Καλάς, απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ερμηνεύει η «Daily Telegraph» την απαγωγή του Έλληνα δασκάλου Θανάση Λερούνη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Λερούνης φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των Αφγανών Ταλιμπάν στο Νουριστάν. Οι ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας σε Νέο Δελχί και Πεσαβάρ σημειώνουν ότι επί δεκαετίες οι Καλάς είχαν ένα είδος ασυλίας, ενώ άλλες θρησκευτικές ομάδες που διαβιούσαν στην παραμεθόριο ζώνη του Πακιστάν -σιχ, ινδουιστές και χριστιανοί- «είχαν σταδιακά εκδιωχθεί από εκεί». Απάγοντας τον Λερούνη, «τον Έλληνα εθελοντή που εξασφάλισε πάνω από 2,5 εκατομμύρια στερλίνες για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, υποδομών για καθαρό νερό και μουσείου», οι Ταλιμπάν «κήρυξαν τον πόλεμο στην κουλτούρα και την κληρονομιά» των Καλάς, γράφει η «Telegraph». Επικαλείται δε πρόσφατη δήλωση του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ, που καλούσε ΝΑΤΟ και Αμερικανούς «να πάρουν μάθημα από την ιστορία της εισβολής του Μεγαλέξανδρου στην περιοχή και την ήττα του από τις φυλές των Παστούν τον 4ο αι. π.Χ.». Την εκτίμησή της ότι οι Ταλιμπάν κήρυξαν πόλεμο στους Καλάς η «Telegraph» στηρίζει και σε δήλωση αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας στην επαρχία Τσιτράλ ότι ο «καθηγητής» Λερούνης, όπως τον αποκαλούν εκεί, «έγινε στόχος εξαιτίας της αφοσίωσής του στη διατήρηση της κληρονομιάς των Καλάς». Από τις πρώτες ημέρες της απαγωγής του Θανάση Λερούνη οι γυναίκες των Καλάς διαδηλώνουν για την απελευθέρωσή του, ενώ οι ηλικιωμένοι της φυλής φέρονται να είναι σε επαφή με τους απαγωγείς του στο Νουριστάν.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ
Πηγή: http://www.telegraph.co.uk)

Πομάκοι: Μην στηρίζετε "μουσουλμάνους" υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές


Προεκλογικό μήνυμα των Πομάκων: Μην στηρίζετε τους υποψήφιους «μουσουλμάνους» στις εκλογές "Φίλοι μας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ξέρετε πολύ καλά πως εδώ και μερικά χρόνια, μια ομάδα Πομάκων αγωνίζεται για τη διάσωση και ανάδειξη όλων όσων οι άνθρωποι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφανίσουν. Θέλουμε να σώσουμε τη μητρική μας γλώσσα, την ιδιαιτερότητα του πολιτισμού μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πράγματα δηλαδή που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα αντίστοιχα των τούρκων και που ορισμένοι καλοπληρωμένοι εκτουρκισμένοι Πομάκοι, τα παρουσιάζουν ως τούρκικα.Θέλουμε να διδαχτούν τα παιδιά μας την γλώσσα της αληθινής τους πατρίδας, την ελληνική και όχι μια εντελώς ξένη και άχρηστη γι’ αυτά γλώσσα όπως είναι η τουρκική. Για τον αγώνα μας αυτό έχουμε δεχτεί έναν απίστευτο πόλεμο, μέχρι και απειλές κατά τις ζωές των παιδιών μας. Αυτοί που μέχρι πριν 5 χρόνια έλεγαν πως δεν υπάρχει η λέξη Πομάκος, εμείς με τον αγώνα μας τους αναγκάσαμε να αναγνωρίσουν την ύπαρξη των Πομάκων, με τη διαφορά ότι εκείνοι μιλούν πλέον για Πομάκους τουρκικής καταγωγής. Το θέμα είναι πως όλοι όσοι, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α βάζουν στα ψηφοδέλτια τους μουσουλμάνους ως υποψήφιους βουλευτές, είναι άνθρωποι που ξεκάθαρα μιλούν για τουρκική και όχι όπως ορίζει η συνθήκη της Λοζάνης για μουσουλμανική μειονότητα. Εμείς λοιπόν προτείνουμε σε όλους εσάς, είτε είστε χριστιανοί είτε είστε μουσουλμάνοι, να μη στηρίξετε τους ανθρώπους αυτούς με την ψήφο σας. Μπορεί κατά καιρούς να μιλάνε για δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού αλλά όταν κάποιος τους πει ότι είναι Πομάκος, ορμάνε πάνω του. Στηρίξτε τους χριστιανούς υποψήφιους των κομμάτων, αν και εδώ που φτάσαμε, εκείνοι θεωρούνται ακόμα πιο επικίνδυνοι γιατί πολύ απλά είναι ικανοί να ξεπουλήσουν τα πάντα προκειμένου να γίνουν βουλευτές. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τολμούν να τα βάλουν ανοιχτά με το τουρκικό προξενείο και δυστυχώς αυτοί οι ελάχιστοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής. Δική μας άποψη πάντως είναι πως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δώσουμε τη ψήφο μας σε όσους αγωνίζονται να αναδείξουν τουρκική μειονότητα στη Θράκη".

Πηγή: NATPRESH Ανεξάρτητη Εφημερίδα των Πομάκωνhttp://alexandroupolionline.blogspot.com/2009/09/blog-post_5393.html