Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η αυτο-οργάνωση του κόσμου δείχνει το δρόμο: τυπώνουν γνήσια συναλλακτικό νόμισμα σε πόλεις της Αγγλίας


Τυπώνουν το δικό τους νόμισμα στο Brixton του Λονδίνου:
Οι κάτοικοι του Brixton στο νότιο Λονδίνο, αντιμέτωποι και αυτοί με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν αρχίσει να τυπώνουν το δικό τους νόμισμα, τις «λίρες Brixton» (B£s) προκειμένου να προστατέψουν και να ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη. Πράγματι, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του BBC, δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει κάτι τέτοιο, εκτός αν κάποιος προσπαθήσει να «περάσει» το νέο νόμισμα για βρετανική λίρα. Ειδικοί αναφέρουν ότι παρόμοιες τοπικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στο παρελθόν σε περιόδους κρίσης, όπως στις ΗΠΑ (στη Μεγάλη Ύφεση) και στην Αργεντινή. Αυτό που επιτυγχάνεται στην ουσία, είναι ότι το χρήμα μένει στην περιοχή και κρατάει «ζωντανή» την τοπική αγορά. Πώς χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Brixton το νέο τους νόμισμα; Αρχικά ανταλλάσσουν 20 στερλίνες με 20 λίρες Brixton στο πολυκατάστημα Morleys ή στο Opus Cafe. Στη συνέχεια μπορούν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα σε οποιοδήποτε από τα 70 συμβεβλημένα καταστήματα της περιοχής λαμβάνοντας ρέστα σε λίρες Brixton, τις οποίες μπορούν να συνεχίσουν να ξοδεύουν με τον ίδιο τρόπο. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να ανταλλάξουν και πάλι τι λίρες Brixton με στερλίνες σε συγκεκριμένα καταστήματα. Συνολικά κυκλοφορούν 40.000 χαρτονομίσματα των 1, 5, 10 και 20 λιρών Brixton, τα οποία διαθέτουν υδατογράφημα και αριθμό σειράς. Οι λίρες Brixton δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του Brixton και δε μπορούν να κατατεθούν σε τράπεζα ή να τοκιστούν.
Ακολουθεί η απόδοση στη νεοελληνική του κειμένου του παρακάτω συνδέσμου από το σχετικό με το θέμα διαδικτυακό τόπο http://www.brixtonpound.org/:
"Το Σεπτέμβριο του 2009, ο Οργανισμός Μεταβατικού Νομίσματος της πόλης του Brixton θα εισάγει στην τοπική αγορά τη «λίρα του Brixton», ένα τοπικό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται μόνο στις συναλλαγές εντός των ορίων της πόλης του Brixton.
Η λίρα του Brixton θα κυκλοφορήσει στην πόλη υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες των τοπικών καταστημάτων και επιχειρήσεων οι οποίες κινδυνεύουν από την ύφεση και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου. Όπως έχουν καταδείξει τα ευρήματα σχετικής έρευνας του New Economic Foundation, τα χρήματα που θα ξοδεύονται για αγορές, θα κυκλοφορούν με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη στην τοπική οικονομία απ’ότι στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας.
Η κυκλοφορία της λίρας του Brixton θα ενθαρρύνει τον κόσμο να προβληματιστεί για το πού κατευθύνονται τα χρήματά του και να αποφασίσει να ξοδέψει ένα ποσοστό του εισοδήματός του σε τοπικό επίπεδο. Η κυκλοφορία του τοπικού νομίσματος θα αναδείξει επίσης την ποικιλία προσφοράς και τη μοναδικότητα των τοπικών καταστημάτων, θα διαμορφώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας στους κατοίκους του Brixton και θα καταστήσει την τοπική κοινωνία περισσότερο ευέλικτη, αλτρουϊστική και ευπροσάρμοστη στις οικονομικές κρίσεις. Ο Οργανισμός Μεταβατικού Νομίσματος θα συμβάλει επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος ενθαρρύνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις να προμηθεύονται τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες τους από την τοπική αγορά, μειώνοντας την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Μια λίρα του Brixton θα έχει την ίδια αγοραστική αξία με την επίσημη βρετανική λίρα και θα μπορεί να αλλαχθεί εύκολα με αυτήν, στα σημεία έκδοσης του τοπικού νομίσματος. Η λίρα του Brixton έχει ήδη την υποστήριξη του Lambeth Savings and Credit Union, ενός συνεταιριστικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι του οποίου είναι κάτοικοι του Brixton.
Το Brixton θα αποτελέσει την Τρίτη στη σειρά πόλη Μεταβατικού Νομίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, μετά το Tothes στην κομητεία του Devon και του Lewes στην κομητεία του Sussex. Τα παραδείγματα και των δύο αυτών πόλεων απεδείχθησαν επιτυχημένα στην πράξη και έχουν για το λόγο αυτό τύχει ευρείας δημοσιότητας στην τηλεοπτικά μέσα και στον Τύπο. Το Brixton θα είναι το πρώτο προάστιο του Λονδίνου και η πρώτη αστική περιοχή σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία που θα έχει το δικό του νόμισμα."