Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Ο Ηνίοχος κοιμάται... και οι ίπποι αφηνίασαν

Θέλω να συμπληρώσω την πολύ εύστοχη ανάλυσή του planarch5 με τα παρακάτω:
Η καθαρότητα της σκέψης συναρτάται με μία γενικότερη φυσική ισορροπία της ανθρώπινης φύσης.
Η ευστοχότερη αντιστοιχία για την ψυχή (φύση) του ανθρώπου είναι κατά τη γνωμη μου ‘Ο Ηνίοχος’ στο Φαίδρο του Πλάτωνα.
Ηνίοχος - Λευκός Ιππος - Μαύρος Ίππος
Λογιστικόν (λογική) – Θυμικόν (συναισθήματα) – Επιθυμητικόν (ένστικτα)

Όταν ο ηνίοχος ελέγχει τους δύο ίππους επέρχεται ισορροπία που πέρα από τη μεταφυσική του Πλάτωνα συνεπάγεται φύση σε αρμονία με το περιβάλλον της (φυσικό και κοινωνικό).
Οι Ελληνική κοινωνία όντως έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να διαμορφώνει μεγαλείο με το πνεύμα σε εποχές όμως που ο ηνίοχος ήταν ξύπνιος και δεν μάσαγε.
Γιατί έχω την αίσθηση ότι και τα δύο άλογα στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα έχουν αφηνιάσει και τρέχουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ ο ηνίοχος είναι σε ύπνο βαθύ;...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεγάλοι αποφασίζουν και διαμορφώνουν καταστάσεις σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
Η Ελλάς και οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι είναι λαός που έχει την ικανότητα να διαμορφώνει μεγαλείο με το πνεύμα και να δημιουργεί ρεύματα που παρασύρουν το κόσμο σε πνευματική και κατά συνέπεια σε κοινωνική εξέλιξη.
Στη σημερινή εποχή οι σκέψεις και οι πράξεις που εκπέμπουμε δεν είναι καθαρές, πρώτιστα, στο δικό μας μυαλό. Τι περιμένουμε, λοιπόν, από αυτούς στους οποίους στέλνουμε μηνύματα , όταν εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι λέμε, τι προτείνουμε;
Για να πετυχαίνουμε τα συμφέροντά μας πρέπει να ξαναγίνουμε πρωτοπόροι, πρωτότυποι. Τότε μόνο θα είμαστε σεβαστοί και θα συμπαρασύρουμε σε αγαθή εξέλιξη τις κοινωνίες που ζούμε. Πρώτα ξεκινάμε από το σπίτι μας. Καθαρίζουμε τη σκέψη μας από τα σκουπίδια που μας ταϊζουν καθημερινά και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες.
Ας αναλογιστούμε και ας εφαρμόσουμε όλοι τη συνταγή της ιστορίας του πολιτισμού μας που διδάσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου υποχρεωτικά πλέον. Τα γονίδιά μας γνωρίζουν αυτή τη συνταγή.
Κάντε λοιπόν την αρχή.

Πέτρος Γ. Πλανάκης